دکتر محسن رهامی استاد حوزه و دانشگاه، با انتقاد از برخی منابر و مداحیهای مذهبی و ایجاد تحریف در خصوص آموزههای حسینی و قیام عاشورا، گفت: در شرایط فعلی، ضرورت رنسانس مذهبی در خصوص فرهنگ عاشورا بسیار ضرورت دارد.
به گزارش وبسایت مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم، حجتالاسلاموالمسلمین محسن رهامی، شنبه شب عاشورای حسینی در مراسم عزاداری امام حسین (ع) که با حضور اقشار مختلف مردم در محل سالن اجتماعات مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم برگزار شد، اظهار داشت: همانگونه که آب پاییندست رودخانهها، ممکن است آلوده باشد و البته این آلودگی از خود آب نیست بلکه به خاطر عبور از مسیرهای احتمالاً آلوده است، نهضت اسلام و همینطور نهضت حسینی، ممکن است در طول سالیان متمادی، دستخوش برخی انحرافات احتمالی و خرافه شده باشد.
وی بابیان اینکه هجرت پیامبر (ع) در زمان صدر اسلام را میتوان نوعی حرکت از فرهنگ جاهلی عربی به سمت تمدن نوین اسلامی باشد، گفت: همزمان با این شرایط، بخشی از جاهلیت عربی، اصلاح نشد بلکه به بازسازی خودپرداخت و بر موج اسلامخواهی مردم، سوار شد.
این استاد حوزه و دانشگاه، افزود: همین جریان و بخش عرب جاهلی، شرایطی را ایجاد کرد که ۵٠سال پس از رحلت پیامبر اسلام (ص)، خاندان ایشان را به نام اسلام، قتلعام کردند. وی بابیان اینکه در طول این مدت آنقدر روی ذهن مردم کارشده بود که بازهم همان فرهنگ جاهلی عرب، ازجمله کاخ سازی، احیا شد، درحالیکه اسلام آمده بود تا این فرهنگهای جاهلی از بین برود، گفت: حتی امروز نیز در خاورمیانه، با قرائتهای مختلفی از اسلام روبرو هستیم که بعضاً هیچکدام، یکدیگر را قبول نداشته و همدیگر را میکشند.
رهامی بابیان اینکه باوجود شرایط فعلی، پالایش نهضت حسینی از قرائتهای مختلفی که گفته میشود، ضرورت دارد تا به آب زلال فرهنگ اصیل حسینی و اسلامی برسیم، گفت: برخی ارزشهای موجود در فرهنگ و نهضت حسینی، ازجمله آزادیخواهی، اصلاحطلبی و ...، ارزشهایی فرامذهبی و حتی فرا دینی و متعلق به همه بشریت است.
وی بابیان اینکه باید با استفاده از فرهنگ عاشورا، فرهنگ آزادی، صلح و توجه به ارزشهای والای انسانی و اخلاقی را در بین همه انسانها ترویج کنیم، خاطرنشان کرد: متأسفانه امروزه، بسیاری از آموزههای عاشورا مورد تحریف قرارگرفته و مخصوصاً شروع این حرکت بد، از زمان صفویه به بعد شروع شد که تمام سعی ش بر این بود که مجالس عزاداری شبیه تجمع شود؛ یعنی آب زلال فرهنگ حسینی که با قیام امام حسین (ع) در روز عاشورا به جامعه بشریت عرضه شد، در طول سالیان متمادی، دچار آسیب شد.
این استاد حوزه و دانشگاه، بابیان اینکه، بخش بزرگی از علت آسیب دیدن فرهنگ اصیل عاشورا، منابر و مداحیهای فعلی و امروزی است، تصریح کرد: امروز منابر مذهبی و مداحیها، عمدتاً دست کسانی افتاده که نان خود را در این مجالس میبینند و از طرفی چون برخیشان از سواد، مطالعه و تحلیل کافی برخوردار نیستند، هزار راست و دروغ را به هم میبافند تا فقط مردم را بگریانند و این مجالس به هر طریقی ادامه داشته باشد تا نانشان قطع نشود.
رهامی بابیان اینکه در شرایط فعلی ضرورت رنسانس مذهبی در خصوص فرهنگ عاشورا بسیار ضرورت دارد، گفت: باید همانگونه که امام حسین (ع) با هجرت خود از مدینه و مکه، سعی کرد تا انحرافات موجود در جامعه اسلامی را هشدار دهد و اصلاح کند، امروز هم ما باید تلاش کنیم تا باکارهای علمی و تحقیقاتی و روشنگرانه، انحرافات موجود در فرهنگی که امروز بنام عاشورا مطرح میشود را برطرف کرده و درنهایت، عاشورا و فرهنگ حسینی را بهعنوان یک گفتمان به جامعه بشری معرفی کنیم.