ایران، قم

26.51°C
آسمان صاف
دوشنبه
18.35°C / 29.06°C
سه شنبه
18.75°C / 28.94°C
چهارشنبه
20.09°C / 29.23°C
پنج شنبه
21.69°C / 24.85°C
جمعه
21.15°C / 29.49°C
شنبه
20.14°C / 28.87°C
یکشنبه
19.75°C / 29.93°C
یک افسر نمی تواند در جایگاه یک روحانی باشد

یک افسر نمی تواند در جایگاه یک روحانی باشد

به دنبال اظهارات چندی پیش رییس جمهور در بیستمین همایش سراسری فرماندهان ناجا مبنی بر اینکه «پلیس موظف به اجرای اسلام نیست»، بحث هایی در محافل مختلف شکل گرفت و برخی نظرات علما نیز رسانه ای شد از جمله دیدگاه حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی که تاکید کرده بود «همه افراد اعم از پلیس و غیرپلیس موظف به اجراى قوانین اسلام هستند». شفقنا در این باره دیدگاه های استادان حوزه را جویا شده است که در ادامه نظرات حجت الاسلام والمسلمین کاملان را می خوانید.
حجت الاسلام و المسلمین محمدصادق کاملان، استاد دانشگاه و حوزه و عضو هیات علمی دانشگاه مفید قم، صحبت آقای روحانی را کاملا منطقی دانست و گفت: افسری که چند واحد ایدئولوژی خوانده است، جایگاه یک روحانی را ندارد. به نظر نمی رسد که ظاهر حرف منتقدان نیز خلاف این باشد، اما اگر مطلب دیگری ارائه کرده اند، باید بیان کنند تا مردم متوجه شوند که نقد ایشان به کدام بخش از حرف های آقای روحانی است.
حجت الاسلام و المسلمین محمد صادق کاملان در گفت وگو با خبرنگار شفقنا با اشاره به صحبت های اخیر ریاست جمهوری اسلامی ایران در بیستمین همایش سراسری فرماندهان ناجا که واکنش هایی در پی داشت، اظهار کرد: صحبت ایشان کاملا منطقی است. کشور دارای ساختاری سیاسی، نظامی، اقتصادی و اجتماعی است و دولت و مردم، هر کدام در این جامعه، جایگاهی خاص دارند و با یکدیگر در ارتباط هستند. هر کدام از آنها نیز مسوولیتی دارند یعنی مردم در مقابل دولت و نظام و نظام و دولت در مقابل مردم وظایفی را دارند. حتی در دوره هایی که دولت به این معنا مطرح نبوده است، مثل دوره امیرالمومنین(ع) مشاهده می شود که امام، وظایف متقابل حاکم و امت را بیان می کند.
او با تاکید بر اینکه در خود دولت و میان دولتمردان نیز تقسیم وظایفی صورت گرفته است، گفت: این گونه نیست که هر کسی بتواند در وظایف دیگری دخالت کند. یک ارتشی از ابتدا که وارد ارتش و دانشکده افسری می شود، تعلیماتی نظامی می بینند و البته در جمهوری اسلامی ایران، تعلیمات ایدئولوژی هم به او داده می شود. مسوول آن هم سازمان عقیدتی سیاسی ارتش است که کلاس هایی عقیدتی برای آنها برگزار می کند و این افسر هم با فنون نظامی آشنا می شود و هم به معارف دین، اخلاق و مسایل اسلامی آگاهی پیدا می کند.
کاملان تصریح کرد: فرقی نمی کند که افسر ناجا، نزاجا، نهاجا یا نداجا باشد، همه آنها به عنوان یک مسلمان، تعلیمات نظامی و فنی می بینند و فنونی یاد می گیرند. در کنار یادگیری این فنون، یکسری تعلیمات دینی و اسلامی نیز به آنها آموزش داده می شود، کمااینکه مسایل اجتماعی، واحدهای روانشناسی و جامعه شناسی نیز دارند و یک افسر باید از این مسایل، آگاهی داشته باشد.
او ادامه داد: این بسیار طبیعی است، اما به این معنا هم نیست که افسری که در این سازمان ها چند واحد ایدئولوژی خوانده و مسلمان است، پس جایگاه یک روحانی را دارد که سالیانی در حوزه درس خوانده، تخصصی در این مجموعه آموخته و آگاهی پیدا کرده است. به نظر نمی رسد اشخاص منتقد به سخن آقای روحانی هم چنین منظوری داشته باشند که یک افسر ناجا درست مانند یک روحانی و از موضع یک روحانی می تواند امر و نهی دینی و مذهبی داشته باشد، تفسیر دین بفرماید و تحلیل و تفسیر دین بکند. به طور قطع این منظور را نداشته اند.
کاملان بطلان این نظر که یک افسر می تواند در جایگاه یک روحانی در امر و نهی دینی باشد، را بسیار واضح خواند و افزود: منتقدانی که این صحبت ها را نقد کرده اند، باید توضیح دهند که مرادشان چه بوده است و به کدام بخش حرف آقای روحانی اشکال دارند. درست است که همه ما مسلمانیم، اما مگر قوانینی که در جمهوری اسلامی ایران تدوین کرده اند، خلاف اسلام وضع شده است؟ اینکه آقای روحانی گفته اند که یک افسر، درجه دار یا سرباز در ناجا، نزاجا، نهاجا یا نداجا باید به وظایف خود و به قانون باید عمل کند، یعنی به کفر باید عمل کند یا به همین قوانینی که آقایان در مجلس گذرانده اند، تصویب کرده اند و کلیت آن، قانون اساسی است که فقها، علما و حقوقدانان آنها را تصویب کرده اند و به تایید مرحوم امام(ره) در آن دوران رسید؟
او با بیان اینکه همه آن قوانین، اسلامی است، گفت: وقتی گفته می شود که باید به قانون عمل کنند، به این معناست که به همه قوانین اسلامی عمل کنند، اما جایگاه یک پلیس، پلیس، جایگاه یک ارتشی، ارتشی است و یک بازاری و خباز هم جایگاه خود را دارند و قرار نیست جایگاه یک روحانی را بگیرند. حرف ایشان، یک حرف کاملا منطقی است. به نظر نمی رسد که ظاهر حرف منتقدان نیز خلاف این باشد، اما اگر مطلب دیگری ارائه کرده اند، باید بیان کنند تا مردم متوجه شوند که نقد ایشان به کدام بخش حرف آقای روحانی است.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: صرف اینکه رییس جمهور، حرفی می زند، آقایان به سرعت موضع می گیرند؛ باید دید به کجای حرف، نقد و اشکال دارند و برای مردم توضیح دهند تا مردم اینگونه سردرگم نباشند. این خلاف شأن روحانیت است که به جای راهنمایی کردن، مطالبی را مطرح کند که بیشتر، مردم را دچار مشکل کند. ما روحانیون باید به این مسایل توجه داشته باشیم.

Image

فَبَشِّرْ عِبَادِ الَّذِينَ يَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَيَتَّبِعُونَ أَحْسَنَهُ

 

پس بشارت ده به آن بندگان من كه به سخن گوش فرا مى‏ دهند و بهترين آن را پيروى مى كنند

مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم