ایران، قم

28.61°C
آسمان صاف
یکشنبه
19.4°C / 30.68°C
دوشنبه
19.24°C / 29.24°C
سه شنبه
14.56°C / 19.38°C
چهارشنبه
14.71°C / 21.51°C
پنج شنبه
16.15°C / 25.84°C
جمعه
19.31°C / 29.26°C
شنبه
20.51°C / 30.78°C
سیره حضرت فاطمه، همدردی با مردم و درک مقتضیات زمان بود

سیره حضرت فاطمه، همدردی با مردم و درک مقتضیات زمان بود

محمود صلواتی در گفت‌وگو با ایکنا:به لحاظ سیاسی و اجتماعی، مهم‌ترین درسی که از سیره حضرت فاطمه(س) می‌توان آموخت، این است که انسان باید دردهای مردم جامعه خود را درک کند و شرایط زمان را بشناسد.
حجت‌الاسلام محمود صلواتی، محقق و پژوهشگر دینی در گفت‌وگو با ایکنا از اصفهان، درباره سیره و سبک زندگی حضرت فاطمه(س)، اظهار کرد: مهم‌ترین ویژگی در سیره آن حضرت که می‌تواند در همه زمان‌ها الگو و درس‌آموز باشد، وفاداری، عفت و پاکدامنی ایشان است. حضرت فاطمه(س)، زنی بود که در اداره زندگی خانوادگی خود محوریت داشت و کانون محبت و عاطفه و انسانیت بود. متأسفانه امروز در جامعه خودمان می‌بینیم که نقش محوری و مرکزیت مادر در خانواده به‌عنوان توزیع‌کننده مهر و محبت کمرنگ شده است، ولی حضرت فاطمه(س) این ویژگی ممتاز را داشت که محور خانواده بود و این محوریت در حدیث کساء مشهود است.
وی افزود: ویژگی دیگر ایشان این بود که شرایط زمان را به خوبی درک می‌کرد و در مشکلاتی که برای پدر و همسرشان پیش می‌آمد، صبر و همراهی نشان می‌داد. خطبه‌های آن حضرت حاکی از این است که ایشان روزآمد بود، مسائل جامعه را درک می‌کرد و حتی پیش‌بینی‌هایی درباره آینده مسلمانان داشت. آنچه حضرت فاطمه(س) در خصوص مسئله فدک بر آن انگشت گذاشت، این بود که فدک به بیت امامت تعلق دارد و جامعه باید براساس آموزه‌های اسلامی اداره شود، ولی این‌ها زیر پا گذاشته شده و مسیر غلطی در پیش گرفته شده است.
این محقق و پژوهشگر دینی بیان کرد: به لحاظ سیاسی و اجتماعی، مهم‌ترین درسی که از سیره حضرت فاطمه(س) می‌توان آموخت، این است که انسان باید دردهای مردم جامعه خود را درک کند و شرایط زمان را بشناسد، چنانکه آن حضرت این‌گونه بود و نسبت به فقرا و بیچارگان، نه سخاوت و بخشش، بلکه ایثار می‌کرد و سوره «هل اتی» به خوبی این موضوع را نشان می‌دهد. در جامعه ما نیز که مشکلات و گرفتاری‌های اقتصادی فراوان است، همزیستی و همدردی حضرت فاطمه(س) با نیازمندان می‌تواند الگویی اخلاقی و تربیتی در این زمینه باشد.
وی ادامه داد: بعد دیگر زندگی آن حضرت، دفاع از حق و حقیقت و مظلوم بود. در بسیاری از مواقع، گفتن حرف حق برای انسان هزینه‌ها و گرفتاری‌هایی دارد و او را از بعضی مزایا محروم می‌کند. بنابراین، بسیاری از افراد حاضر به دفاع از حق نیستند و در بحران‌ها، یا سکوت می‌کنند، یا خود را کنار می‌کشند، در حالی که حضرت فاطمه(س) تا پای جان، از حق دفاع و ایستادگی کرد که نشان می‌دهد وقتی می‌بینیم حقی زیر پا گذاشته می‌شود و ظلم و اجحاف صورت می‌گیرد، باید در برابر آن بایستیم و مقاومت کنیم. عزاداری برای آن حضرت جای خود را دارد، ولی مهم‌تر از همه این است که الگوی زندگی ایشان را حفظ کنیم و برای خدمت به مردم و ارزش‌های دینی، حاضر به پرداخت هزینه باشیم.
حجت‌الاسلام صلواتی تصریح کرد: در مجالس عزاداری حضرت فاطمه(س)، نباید با طرح بعضی از مسائل، اختلاف‌افکنی کرد. جامعه ما، جامعه‌ای همبسته است و پیروان مذاهب مختلف در آن زندگی می‌کنند که باید در کنار هم و در صفا و صمیمیت به سر ببرند. طرح بعضی از مسائل زیر لوای حضرت فاطمه(س) و ائمه معصومین(ع) و اختلاف‌افکنی و دودستگی در خصوص بعضی از مسائل تاریخی که هزار و ۴۰۰ سال از آنها گذشته، خلاف است و در پشت پرده، دست‌هایی برای اختلاف‌افکنی میان مسلمانان وجود دارد. در عین حال که به ارزش‌ها تأکید و توجه داریم، نباید وحدت جامعه اسلامی را نادیده گرفت و با طرح بعضی از مسائل، آن را خدشه‌دار کرد. شخص امیرالمؤمنین(ع) با وجود اینکه در حق ایشان ظلم شد، مصالح عالیه اسلام را در نظر گرفت و در اموری که به مردم و مسلمانان مربوط می‌شد، همراهی و کمک می‌کرد، تا مصالح عالیه اسلام حفظ شود.
Image

فَبَشِّرْ عِبَادِ الَّذِينَ يَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَيَتَّبِعُونَ أَحْسَنَهُ

 

پس بشارت ده به آن بندگان من كه به سخن گوش فرا مى‏ دهند و بهترين آن را پيروى مى كنند

مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم