Please make sure that, your allow_url_fopen or cURL is enabled. Also, make sure your API key and location is correct. Verify your location from here https://openweathermap.org/find

بیانیه مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم درباره حوادث آخر آبان 1398 در ایران

بیانیه مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم درباره حوادث آخر آبان 1398 در ایران

بسم الله الرحمن الرحیم
«فَلاَ تُقَوِّيَنَّ سُلْطَانَکَ بِسَفْکِ دَم حَرَام، فَإِنَّ ذَلِکَ مِمَّا يُضْعِفُهُ وَ يُوهِنُهُ، بَلْ يُزِيلُهُ وَ يَنْقُلُهُ. وَلاَ عُذْرَ لَکَ عِنْدَ اللهِ وَلاَ عِنْدِي فِي قَتْلِ الْعَمْدِ،  لاَنَّ فِيهِ قَوَدَ الْبَدَن؛ مولی متقتیان می فرماید: پس با ريختن خون حرام حكومت خود را تقويت مكن. زيرا خون ناحق پايه هاي حكومت را سست و پست مي كند  و بنياد آن را بركنده و به ديگري منتقل مي سازد . و تو نه درنزد من و نه در پيشگاه خداوند عذري در ريختن خون ناحق نخواهي داشت.» (نهج البلاغه، نامه 53، نامه امام علی (ع) به مالک اشتر).
در آبان­ماه سال جاري اعتراضاتي در كشور صورت گرفت كه گسترده­تر از اعتراضات گذشته بود و موجب خسارات و تلفات زیادتری شد و هنوز هم از سوي مسئولان تعداد جان­باختگان اعلام نشده است. ترديدي نيست يكي از علل اعتراضات اخیر كه عمدتا در حواشي شهرها و در استان­هاي محروم رخ داد، فشارها و نابرابري­هاي اقتصادي بوده است. اگر فشار فقر و ناداري و محروميت نبود، چنين اعتراضي به بهانه گراني بنزين به سرعت در غالب شهرها و استان­ها فراگير نمی­شد.
رواج فقر و تبعیض در جامعه ممكن است باعث هر اتفاقي شود. امام علي (ع) به فرزندش محمد حنفيه فرمود: «يا بُنَيَّ إِنِّي أَخَافُ عَلَيْكَ اَلْفَقْرَ فَاسْتَعِذْ بِاللَّهِ مِنْهُ فَإِنَّ اَلْفَقْرَ مَنْقَصَةٌ لِلدِّينِ مَدْهَشَةٌ لِلْعَقْلِ دَاعِيَةٌ لِلْمَقْتِ؛ از فقر بپرهيز زيرا فقر دين را ناقص، عقل را مدهوش و مردم را به شورش مي­كشاند (نهج البلاغه، حكمت 319). در تاريخ، شورش عليه خليفه سوم به علت دست به دست شدن ثروت­هاي مردم در دست خاندان ابي­العاص و نزديكان خليفه بود، در حالی که بسیاری از مردم گرفتار فقر و ناداري بودند که نتیجه آن قتل خليفه مسلمين بود. در این ماجرا اميرالمؤمنين به خليفه هشدار داد كه به وعده­هاي اصلاحي خود عمل كن، اما او به تعويق مي­انداخت.
فقدان آزادي­هاي قانوني و نبود حق اعتراض اجتماعي و سلب اعتماد ميان حاكميت و مردم از دیگر عوامل اعتراضات اخیر بود. نكته­اي كه پس از سركوب اين اعتراض­ها بايد به آن توجه كرد چگونگی برخورد مسئولان با اين رويدادهاي تلخ در كشور است. نبايد باور داشت كه با سركوب، ديگر اتفاقي نخواهد افتاد. به همین دلیل نکاتی چند را به اطلاع می­رسانیم:
1. همواره بعضی از مسئولان در برابر اين حوادث تجزيه و تحليل درستي نداشته و سرنخ اين اعتراضات را آن­سوي مرزها اعلام می­کنند. شك نيست پاره­اي از خارج­نشينان و دشمنان نظام جمهوری اسلامی ایران و حکومت­های سلطه­گر چون آمریکا و رژیم غاصب صهیونیست، خواهان ناامنی ایران هستند و رسانه­هاي بيگانه و برانداز از اين حوادث به سود خود بهره برده و عوامل هدايت خود را براي تخريب و خسارت بيشتر به كار مي­گيرند؛ اما بايد دانست عوامل بيگانه هنگامي مؤثر واقع مي­شود كه زمينه بروز حوادث در داخل آماده باشد. پرسش اين است كه كدام نهاد يا مسئولي چنين زمينه­هايي را فراهم ساخته است؟ افزایش سه برابری نرخ بنزين در يك شب باعث شوك بزرگي به مردم شد و هر مقامي براي توجيه اين كار و فرار از مسؤليت تقصير را گردن ديگري انداخت. از آن عجیب­تر اينکه رئیس دولت در جلسه­اي كه در تمام دنيا پخش مي­شد با خنده اعلام کرد که از زمان اجرای طرح خبر نداشته است و در نهایت بدتر از آن، اعلام نیازمندی شصت ميليون نفر به یارانه معیشتی در کشور بود.
2- اگر مسئولان عالي كشور دست از فرافكني­ها و طرح تئوري توطئه بر مي­داشتند و در کنار دیگر عوامل بروز اين نارضايتي­ها، عملكرد ناشايست برخي مسئولان را نیز مدنظر قرار داده، با تغییر رويكردهاي كلان سياسي و اقتصادي و همچنین تعریف دگرگونه سياست خارجي خود با دنيا بر اساس مصلحت کشور، سايه شوم تحريم­ها از سر ملت برمی­داشتند، شايد شاهد اين همه مفاسد و چپاول بیت­المال نبوديم و اين حوادث تلخ رخ نمي­داد. حادثه دردناك آبانماه امسال نخستين رويداد اعتراضي نبود و اگر رويكردها تغيير نيابد آخرين هم نخواهد بود. بنابراين "چشم­ها را بايد شست، جور دیگر بايد ديد. "
3- چيزي كه چنين مشكلاتي را در نظام جمهوري اسلامي مشكل­تر مي­كند، سركوب اعتراضات با خشونت زیاد است. مشخص نیست نخستين گلوله را چه كسي شليك مي­كند؛ اما چرا نيروهاي امنيتي كشور براي مردم روشن نمي­سازند چرا اعتراضات آرام به خشونت و خون كشيده شد و چرا در هر اعتراضي خسارت­ها بيشتر مي­شود؟ باید روشن گردد مسبب يا عامل اصلي این خسارات مالی و جانی کیست. همانطور که رهبری معظم در پاسخ نامه دبیر شورای امنیت ملی فرموده­اند، باید مسئولان با دقت تمام هویت کشته­شدگان و جبران خسارت­ها را پیگیری نموده و از خانواده های داغ دیده دلجویی نمایند. امیدواریم خانواده­های داغدار از طرف مقامات عالی کشور عملا مورد تفقد قرارگیرند و با آنان همدردی شود و کسانی که خودسرانه و خلاف قانون به سوی مردم تیراندازی کردند به مجازات رسند. به جاي اين­كه گراني بنزين را به گردن هم بياندازيم و احيانا بهره­هاي جناحي ببريم، نخست بايد با اين خانوادها اظهار همدردي نماييم و پس از آن ريشه قضايا را روشن سازيم. اسفناك اين كه صدا و سيما در ادبيات خود هر معترضي را آشوبگر و اغتشاشگر دانسته و همواره جوانان دردمند معترض را عامل خارجي مي­داند. نمي­دانند كه اين خود عامل ايجاد بحران و كوبيدن بر طبل اغتشاش است.
مجمع مدرسین و محققين حوزه علميه قم ضمن اظهار تسليت و همدردي با خانواده­هاي داغدار و محكوم كردن هر نوع اعمال خشونت از سوي هر شخصی در برابر اعتراضات مردم، از نمایندگان مجلس، مسئولان امنيتي و قوه قضائيه مي­خواهد با تعيين كميته حقيقت­ياب، ريشه اعتراضات را براي مردم روشن سازند و عوامل خارجی و معاندین داخلی در اغتشاش­ها را براساس رعایت قانون و عدالت محاکمه و نتایج را به اطلاع مردم برساند.
در شرایط موجود نباید تنها به عوامل قريب اكتفا نكرده، بلكه باید عوامل بعيد از قبيل فقر و نابرابري و نبود آزادي­هاي مصرح در قانون اساسي را در نظر بگيرند. ما بر اين باوريم تا به حال سركوب، خشونت، قتل، زندان، اعدام و اعتراف­گیری در اين گونه مسايل  مشكلي را حل نكرده است. ممكن است خداي نكرده فرداي ديگر با شدت بيشتر اعتراضي فراگيرتر صورت بگيرد. به قول مرحوم امام خميني بايد ترسيد از "يوم اللهي" كه مردم عليه ما قيام كنند.
مجمع مدرسین و محققین حوزه علميه قم
13/ 9/ 1398
Image

فَبَشِّرْ عِبَادِ الَّذِينَ يَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَيَتَّبِعُونَ أَحْسَنَهُ

 

پس بشارت ده به آن بندگان من كه به سخن گوش فرا مى‏ دهند و بهترين آن را پيروى مى كنند

مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم