بیانیه مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم پیرامون کشتار مردم در مصر
بسم الله الرحمن الرحیم
این روزها امت مسلمان شرایطی سخت و امتحاناتی بزرگ را از سر می گذراند. حوادث تلخ و مرگباری که در کشورهای اسلامی اتفاق می افتد دل هر مسلمان عدالتخواه بلکه هر آزاده حق طلبی را به درد می آورد.
ترور، تهاجم، انفجار و درگیری بین مسلمین به خبر روزمره رسانه ها تبدیل شده است. از افغانستان، پاکستان، کشمیر و هند تا مصر و سوریه و عراق شاهد ریختن خون بی گناهان بی پناه، نابودی امکانات و از دست رفتن فرصت هاییم.
در این میان، حوادث خونین مصر درد و داغ دیگری بر دلهای مسلمانان نهاده است. با قطع نظر از مواضع و دیدگاه های سیاسی و عملکرد اطراف درگیری در مصر، آنچه مسلم است، از سویی برکناری رئیس جمهوری است که با آرای عمومی و از طریق صندق ها و روش های دموکراتیک به قدرت رسیده است، آنهم با تمسک به قوه قهریه و ورود نظامیان در عرصه سیاست که نام چنین اقدامی را جز کودتا چیز دیگری نمی توان گذاشت؛ و از سوی دیگر اقدام به سرکوبی و قلع و قمع معترضان با توسل به خشونت است که حوادث خونبار و فجایع دردناک مصر را رقم زده است. آن¬چه بر افسوس و دریغ بر اوضاع مصر می افزاید این است که در یک سویِ این نزاع یکی از قدرتمندترین ارتشهای عربی ایستاده است که ایستادگی در برابر متجاوزان اشغالگر قدس را در کارنامه خود دارد و امروز باید سنگر محکم برای دفاع از مسلمانان در برابر تجاوز صهیونیستی باشد؛ و در سوی دیگر ملتی مسلمان و رشید که همواره در میان جهان عرب نقش راهبری و تأثیرگذاری عمیق فرهنگی و سیاسی را دارا بوده است.
جنگ خانمان سوز سوریه و حوادث تروریستی و بمب گذاری های خونین عراق و پاکستان نیز از دیگر فجایع دردناک این روزهاست. در این میان هرچند جهالت، خشونت طلبی، فرقه گرایی و زیادی خواهی گروه ها و جریانات تندرو درون امت مسلمان چهره آشکار اوضاع کنونی است، از دسایس، برنامه ریزی ها و دخالت های نابجای دشمنان نباید غافل بود. حضور نظامی فرامنطقه ای امریکا در خاورمیانه نه تنها صلحی به ارمغان نیاورده که بر آتش خصومت ها نفت ریخته است. توسعه طلبی و تجاوزگری صهیونیستی هنوز هم بر مصائب مردم خاورمیانه می افزاید و امروز نزاع فرقه ای و جنگ شیعه و سنی نه تنها ابزاری در دست قدرتمندان بین المللی و فرصت طلبان منطقه ای برای پنهان کردن حضور خود و دست به خون آلوده شان در حوادث است بلکه وسیله ای برای تضعیف امت اسلام و از میان بردن فرصت های طلایی است که امت بزرگ مسلمان برای نیل به برتری فرهنگی و تمدنی در اختیار دارد.
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم ضمن ابراز تاسف و انزجار از خون ریزی ها و خیانت های اخیر و اظهار همدردی با همه آسیب دیدگان این حوادث توجه همگان را به این نکته های مهم جلب می کند:
1- امت اسلام امتی واحد و یک پارچه است که خداوند بزرگ همه آنان را برادر خوانده و خواسته است. پاره ای از اختلافات میان امت رحمت است و پاره ای دیگر را باید با بحث، تحقیق و گفتگو مرتفع ساخت. توسل به خشونت برای حذف رقیب یا به کرسی نشاندن جناح و تفکر خود هیچ گونه مشروعیتی در اسلام ندارد. بزرگترین دشمن داخلی این امت کسانی هستند که با حربه تکفیر و فتوای جنگ و کشتار زمینه تفرقه میان امت را فراهم می کنند و با توسل به زور، ترور و خشونت فضای زندگی برادرانه را از مسلمانان می گیرند.
2- امروز دموکراسی و صندوق های آرا بهترین یا تنها راه اداره مسالمت آمیز جوامع و هدایت رقابت های سیاسی و گروهی است؛ و چنان که گفته اند قانون غلط بهتر از بی قانونی است. نقض قانون و نادیده گرفتن آرای مردم هرچند موافق فکر و سلیقه ما نباشد بر پیچیدگی مشکلات جوامع خواهد افزود. همه باید در برابر رأی ملت ها و قوانین حاکم تسلیم شوند و حتی قوانین نامناسب را باید از راه قانونی تغییر دهند. ورود نظامیان به عرصه سیاست و خروج از روش های مدنی در دراز مدت خسارت های سنگینی را بر جوامع تحمیل می کند، حتی اگر گمان شود که در کوتاه مدت مسکّن پاره ای از دردهاست. البته حق اعتراض قانونی همواره برای افراد جامعه محفوظ است حتی اگر به خود قانون یا حکومت معترض باشند. تظاهرات مسالمت آمیز، تجمع و تحصن در محدوده قانون نباید با سرکوب مواجه شود.
3- بی تردید هیچگاه همه مردم یک جامعه در باره مسایل گوناگون یکسان نمی اندیشند و اختلاف سلیقه و رأی همواره در میان خواهد بود. طرد، تکفیر، تهدید و حذف رقیب راه چاره اختلافات نیست. تنها با حرکت قانونمند، گفت و شنود، به رسمیت شناختن تکثر و مواجهه منطقی و همراه با مدارا و حکمت با رقباست که جوامع به سامان می رسند. چنین رفتاری همواره سنت رسول هدایت و پیامبر رحمت بوده است.
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم با آگاهی کامل از وجود بزرگان، روشنفکران و علمای متعهد مصر و سوابق بسیار خوب مبارزاتی آنان در برابر صهیونیست ها و بیداری جهان اسلام، از آنان به ویژه از عالمان و اندیشمندان دانشگاه الازهر انتظار دارد برای رفع گرفتاری های مصر و جلوگیری از خون ریزی های بیشتر اقدام لازم و به موقع انجام دهند، دولت های اسلامی را با حرکت خویش در بیداری اسلامی یاری رسانند و از چنگال توطئه گران مستکبر و صهیونیستی نجات دهند.
ما از ملت شریف ایران خصوصا عالمان، روشنفکران و سیاست ورزان می خواهیم به شکرانه روزگار پر امیدی که در پی انتخابات گرانبها و برگزیدن مردانی کارآمد و با لیاقت یافته است از احوال دیگر کشورهای منطقه و امت اسلام غافل نشود و هرکس از هر طریق که می تواند برای خروج جهان اسلام از اوضاع اسفبار کنونی بکوشد. باشد که خداوند همه ما را به صراط مستقیم، روش حکمت و زندگی پر از سلامت هدایت کند.
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
28/ مرداد/ 1392