Please make sure that, your allow_url_fopen or cURL is enabled. Also, make sure your API key and location is correct. Verify your location from here https://openweathermap.org/find

شماره 17 برخورد قوه قضاییه با نمایندگان مجلس شورای اسلامی

تاریخ 1380/9/22
بیانیه مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم در رابطه با
برخورد قوه قضاییه با نمایندگان مجلس شورای اسلامی

بسمه تعالی

واتقوا فتنه لا تصبن الذین ظلموا منکم خاصه
از زمانی که نهادی به نام مجلس قانونگذاری در ایران شکل گرفت و نمایندگان ملت در آن راه یافتند و مقدمات نظارت مردم سالاری در این دیار شکل گرفت، گروهی که نوعا از آن سوی مرزها هدایت می شوند بنای تخریب مجلس را گذاشتند و یا با نام ملت در داخل پارلمان در برابر ملت ایستادند. پس از پیروزی انقلاب مردم با درایت و هدایت بنیانگذار جمهوری اسلامی امام خمینی، جمهوریت را در کنار اسلام برگزیدند و مجلس را در راس امور قرار دادند و قانون اساسی صیانت نمایندگان را ضامن گشت اما متاسفانه روش های تخریبی و کنار گذاشتن مجلس از راس امور همچنان ادامه یافت. پس از انتخابات دوم خرداد که دوباره اکثریت مردم ایران بر اصلاحات و قانون گرایی تاکید کردند عواملی به جای انتقاد سازنده و تلاش در راه آبادانی و اعتلای جمهوری اسلامی و تمکین در برابر خواسته های مردم روشهای تخریبی را شدید تر کرده و هر وقت بهانه ای یافتند بحران آفریدند تا وقت برنامه دولت مردمی را در راه مواجهه با بحرانها مصروف سازند و پس از 29 بهمن 79 که نمایندگان مردم به مجلس ششم راه یافتند این گروه مجلس ششم را که تابلو تمام عیار نظام مردم سالار است نشانه رفتند و روشن است که جلوه و جایگاه چنین نظامی آزادی و امنیت و استقلال نمایندگان مجلس است. امام خمینی در این راستا فرمود : مجلس شورای اسلامی که در راس آنها (نهادهای نظام جمهوری اسلامی) است از ویژگی های خاصی برخوردار است که مهمترین آنها اسلامی بودن آن است امروز مجلس خانه واقعی ملت است.
قانون اساسی برای استحکام بخشیدن به خانه ملت و مصونیت بخشیدن به برگزیدگان ملت هر گونه تعرض را چه از ناحیه حکومت و چه از ناحیه افراد به نمایندگان در راستای ایفای وظیفه نمایندگی، خلاف قانون دانسته است. چرا که هرگونه تعرض به معنای سلب آزادی از نمایندگان است.
مصونیت نمایندگان پارلمانی در واقع مجموعه ای از تدابیر قانونی است که نماینده پارلمان را زیر پوشش حمایت خود قرار می دهد و او را از تعقیب قضایی و یا اعمال پلیسی حفاظت می کند. چرا که تعرض به نماینده مجلس چه از ناحیه ارکان حکومت و چه از سوی افراد صورت بگیرد نتیجه آن یکی است و آن سلب آزادی عمل نماینده است. زیرا نماینده همواره در خطر توطئه، سلب آزادی، زمینه چینی و تحریکات می باشد و مجبور می شود که خود مانع از گفتار و کردار و تصمیمات خویش گردد که این آشکارا خودسانسوری را در پی دارد.
با نظر به اصول هفتاد و شش و هشتاد و چهار و هشتاد و شش قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران که به صراحت بیان می دارد:
مجلس شورای اسلامی حق تحقیق و تفحص در تمام امور کشور را دارد.
هر نماینده در برابر تمام ملت مسئول است و حق دارد در همه مسائل داخلی و خارجی اظهار نظر نماید.
نمایندگان مجلس در مقام ایفای نمایندگی در اظهار نظر و رای خود کاملا آزادند نمی توان آنان را به صرف نظراتی که در مجلس اظهار کرده اند یا آرائی که در مقام ایفای وظایف نمایندگی خود داده اند تعقیب یا توقیف کرد.
به روشنی می توان دریافت که اصول یاد شده در واقع بیان کننده به رسمیت شناختن اصل مصونیت پارلمانی نمایندگان از سوی قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران است. چرا که نمایندگان مجلس شورای اسلامی در مورد نظارت بر عملکرد سایر ارکان نظام چه در امور جاری داخلی و چه در مسائل خارجی و همچنین تحقیق و تفحص در تمام امور کشور آزادند و این معنا از لحاظ منطقی هنگامی جامه عمل به خود می پوشد که نمایندگان از آزادی و امنیت کامل برخوردار باشند.
در واقع مراعات حد اکثر آزادی برای نمایندگان مصونیت پارلمانی را ایجاب می کند. آزادی نمایندگان و مصونیت پارلمانی به معنای استقلال و آزادی ملت و کشور است و تعرض به نمایندگان تعرض به حریم آزادی یک ملت است و از این حیث هیچ ابهامی در قانون اساسی وجود ندارد و مصونیت نمایندگان مجلس به راحتی قابل فهم است. لذا نمایندگان مجلس شورای اسلامی به مناسبت گفتار، نوشتار، اعمال و تصمیمات خود در راستای وظایف و تکالیف قانونی نباید مورد تعقیب و مواخذه قرار بگیرند.
هیچ کس حق ندارد نمایندگان را از بابت انجام وظیفه شان تحت پیگرد قرار دهد چراکه نمایندگان بر حسب وظیفه در جلسات علنی و غیر علنی مجلس سخنرانی می کنند و از اعمال دیگر قوا انتقاد می کنند و طبق اصول یاد شده (84 و 86) قانون اساسی در این اظهار نظر ها کاملا آزاد هستند و این آزادی عمل طبعا مصونیت پارلمانی را به دنبال دارد. بنابر این در صورت محدودیت یا سلب این حقوق و آزادی ها در واقع نقض غرض به وجود می آید و مخالف با فلسفه وجودی این نهاد خواهد بود.
طبعا نهادی که به گفته امام در راس همه امور است باید مستقل ترین و آزاد ترین نهاد باشد چون این مجلس است که باید تمام قوانین مورد نیاز دیگر قوا و همچنین بودجه نهاد ها و ارگانها ی مملکتی را تصویب کند. این مجلس است که بر همه امور رسمی کشور ناظر است و بدون حضور فعال مجلس هیچ نهاد و ارگانی اعم از دولتی و غیر دولتی نمی تواند فعالیت کند چرا که مجلس قوانین همه را تصویب می نماید. پس چرا چنین نهادی بایدتضعیف و یا تخریب شود؟!
ما نمی دانیم قوه قضائیه با چه برداشتی از قانون اساسی نمایندگان محترم ملت را مورد پیگرد قرار می دهد و مصونیت قضایی آنها را سلب می نماید و برخی از مطبوعات به اصطلاح ارزشی با چه معیار قانونی و شرعی به حریم مجلس و ملت تجاوز می کنند؟ در روزگاری که ما نسبت به حقوق ملت فلسطین که مورد تجاوز صهیونیست ها قرار گرفته است و همچنین نسبت به سرنوشت ملت افغانستان، به حق احساس مسئولیت می کنیم ، چرا در کشور خودمان مجلس به عنوان قوی ترین نهاد مردمی که در برابر انحرافات داخلی و تجاوز خارجی می ایستد این چنین تضعیف می شود؟
ما برای بقای اسلام و مردم سالاری دینی و ادامه اهداف مقدس انقلاب اسلامی که بوسیله امام خمینی ترسیم شده است شدیداً احساس خطر می کنیم و بر این باوریم که دستهای پلید و شیطانی بسیار قوی در داخل و خارج در کار است تا ضمن لکه دار کردن چهره نظام در نظر مردم و ناکارآمد جلوه دادن آن در نهایت آن را نابود کنند و با تضعیف مجلس شورای اسلامی و کلیه نهاد های انتخابی و مایوس کردن مردم هدف فوق را دنبال می کنند. ما صمیمانه از مراجع محترم عظام و دانشمندان و فرهیختگان و نخبگان دلسوز انقلاب و نظام و همه مسئولان و مدیران کشور می خواهیم هر چه زودتر برای ریشه کن کردن فتنه و ناکام گذاشتن دشمنان نظام اسلامی و مردمی اقدام نمایند که فردا دیر است
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم

Image

فَبَشِّرْ عِبَادِ الَّذِينَ يَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَيَتَّبِعُونَ أَحْسَنَهُ

 

پس بشارت ده به آن بندگان من كه به سخن گوش فرا مى‏ دهند و بهترين آن را پيروى مى كنند

مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم