Please make sure that, your allow_url_fopen or cURL is enabled. Also, make sure your API key and location is correct. Verify your location from here https://openweathermap.org/find

از بین رفتن اعتماد عمومی مهمترین پیامد دروغ گویی در جامعه است

آیت الله سید حسین موسوی تبریزی، دبیر مجمع مدرسین ومحققین حوزه علمیه قم بهترین صفات انسان در هر جامعه ای را که باید برون دینی به آن نگاه کرد صداقت و داشتن امانت در کلام دانست.
معتقدم اگر در جامعه روز به روز آمار فساد و جنایت زیاد می شود به دلیل فریب دادن یکدیگر است. فساد اداری و اختلافات کلان اعم از بانک ها و .. ریشه در دروغ دارد. افراد ناصالح خود را با دروغ صالح نشان می دهند.

آیت الله موسوی تبریزی در گفت و گو با پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران به بحث پیرامون دروغ و بازتاب های دروغ در جامعه پرداخت و گفت که سرشت انسان با این عجین شده است که با صداقت رفتار کند و انسان ها از صداقت و امانت متاثر می شوند و علت این تاثیر نیز این است که فرد دروغگو با سخن دروغ خود ظلمی را در جامعه انجام می دهد یعنی به فهم جامعه توهین کرده و حقوق جامعه را ضایع می کند .
وی افزود : با دروغ ظلمی انجام می گیرد که در خوش بینانه ترین حالت شعور جامعه را به سخره و استهزا می گیرد. دروغ نه تنها در میان هیچ ملتی ارزش نبوده بلکه حتی درمیان کسانی که ادیان الهی را هم قبول ندارند ضد ارزش است چه رسد به این که ما در روایات و قرآن درمذمت کذب و دروغ گفتن آثار زیادی داریم.
وی از پیامدهای دروغگویی در جامعه نیز سخن گفت : دروغ در دین ما بسیار مذمت و نفی شده و علت آن این است که دورغ یکی از بنیان های جامعه که اعتماد مردم به یکدیگر است را از بین می برد. دروغ ریشه امنیت و برادری و انس در جامعه را از بین برده و در جامعه ای که دروغ باشد نمی توان راحت زندگی کرد .
آیت الله موسوی تبریزی افزود : مهمترین آثار و صفت مومن در روایات دو چیز است .اول صداقت در زبان و دوم وفای به عهد. وقتی انسان عهدی را می بندد باید نسبت به آن وفادار باشد و همچنین در گفتار خود صداقت داشته باشد. با این دو شاخصه می توان ایمان مومن را محک زد.
وی به دیگر پیامد ها هم اشاره کرد و افزود:از بین رفتن اعتماد عمومی مهمترین پیامد دروغ گویی در جامعه است و دیگر پیامد ها از این پیامد نشات می گیرد. البته پیامد و بازتاب دروغ در جامعه به این است که چه کسی آن دروغ را گفته باشد بر می گردد وقتی میان افراد مسئول در جامعه این دروغ شایع شود قطعا تاثیرات آن در جامعه بیشتر خواهد بود.
این مدرس درس خارج حوزه علمیه قم گفت : وقتی مدیران در رابطه با مسئله آمار و ارقامی که در جامعه وجود دارد که مردم باید با آن آمار و ارقام سرو کار دارند دروغ بگویند مسلما آن دروغ در جامعه تبعات زیادی خواهد داشت و جامعه دچار خسران و ضرر خواهد شد. وقتی روز به روز مردم متوجه دروغ مسئولان شوند قطعا هیچ کدام از حرف های مسئولین را نخواهند پذیرفت و به دنبال آن وقتی مسئولان مورد اعتماد مردم نباشند هیچ کدام از برنامه ها پیشرفت نخواهد کرد زیرا اعتماد پایه هر جامعه ای است.
وی گفت : مسلما دروغ آثار منفی مالی ، اخلاقی و سیاسی به دنبال خواهد داشت که اینها حتی در رابطه با فاسد شدن جامعه موثر باشد واگر این دروغ گویی به مسئولین تسری پیدا کند ضربه بسیار بخطرناکتری خواهد داشت.
آیت الله موسوی تبریزی معتقد است که دروغ ریشه نفسانی دارد و هر انسانی با دروغ می تواند ضربات زیادی به جامعه وارد کند.
وی از روایات موجود درباره دروغ گویی هم صحبت به میان آورد: ما در روایات داریم که دروغ راس کلیه معصیت ها است یعنی ریشه تمام معصیت ها و گناهان از دروغ است. ولی کسی که دروغ نگوید و صداقت داشته باشد قفل بسیاری از گناهان را بر روی خود می بندد.
وی تصریح کرد: معتقدم اگر در جامعه روز به روز آمار فساد و جنایت زیاد می شود به دلیل فریب دادن یکدیگر است. فساد اداری و اختلافات کلان اعم از بانک ها و .. ریشه در دروغ دارد. افراد ناصالح خود را با دروغ صالح نشان می دهند.
وی در پاسخ به این سوال که حضرت امام (س) چه دیدگاهی درباره دروغ و بازتاب های آن در جامعه داشتند گفت :امام تابع اسلام و قرآن بودند و همیشه بر صداقت تاکید داشتند. به خاطر دارم که ایشان در رابطه با بودجه دولت و آمار و ارقام می فرمودند اگر به مردم بگویید نداریم بهتر از این است که به مردم دروغ بگوید. ریشه این موضوع نیز اعتماد متقابل مردم به امام و امام به مردم بود. امام همیشه می فرمودند با مردم درست رفتار کنید در این صورت مردم به شما کمک خواهند کرد.
دبیر مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم ادامه داد: در زمان جنگ سیلوهای ما از گندم خالی بود و امام می فرمودند که باید به مردم اعلام کرد که باید قناعت کرد زیرا اگر با مردم صداقت داشته باشید مردم با شما همراهی خواهند کرد .معتقدم راز موفقیت امام همین صداقت بود هم در دولت و هم قوه قضایه امام نمی خواست به مردم دروغ گفته شود.
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر این که برخورد امام (س) با معضل دروغ در جامعه چگونه بود گفت : طبیعتا برخورد اعتراضی داشتند و اگر لازم بود حتی آن مسئول را برکنار می کرند.
موسوی تبریزی از نقش رسانه ها هم سخن گفت : یکی از وظایف مهم رسانه ها فرهنگ سازی است. فرهنگ صداقت و امانت از مهمترین فرهنگی هایی است که باید در جامعه وجود داشته باشد.
وی با تاکید بر این که قبل از رسانه ها مسئولین باید این فرهنگ را ایجاد کنند خاطرنشان کرد: حضرت امیر می فرمایند مردم اصلاح نمی شوند مگر این که زمامداران اصلاح شوند و اصلاح زمامداران تاثیر زیای در جامعه دارد .

Image

فَبَشِّرْ عِبَادِ الَّذِينَ يَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَيَتَّبِعُونَ أَحْسَنَهُ

 

پس بشارت ده به آن بندگان من كه به سخن گوش فرا مى‏ دهند و بهترين آن را پيروى مى كنند

مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم